Blogg

Hur man klär sig bra

De 15 reglerna som alla män bör lära sig

Det finns tillräckligt med regler i livet som det är. Vissa är dock där för att hjälpa. Som reglerna som styr hur man klär sig bra. Naturligtvis talar varje man eller kvinna som har en åsikt om sådana saker av personlig erfarenhet – och det som fungerar för en fungerar inte alltid för en annan; eller det som fungerar för en anses för avantgardistiskt av en annan. Så när det kommer till påklädning måste tipsen alltid tas för vad de är. De är solida förslag snarare än det sista ordet om stil.

Men bra modetips för män är aldrig att förakta, och i takt med att herrkläder blir allt rikare och mer varierande, allt mer experimentella och rikliga, allt mer trendmedvetna, i stunder av förvirring och självtvivel, kan det hjälpa att ha en del värdefulla stiltips som tar dig genom röran.

Dessa påklädningstips för män tenderar att vara grundade i historien – de har fungerat i generationer, så det kan mycket väl antas att de fungerar bra idag också. Och de tenderar att vara grundade i det uppenbara, så uppenbart att de ofta förbises: en preferens för bra passform, hög kvalitet, mångsidighet, bra värde, brist på extremer och att hålla det enkelt.

1. Bär en kostym väl

Bär en kostym väl

Nyckeln till att en kostym ser bra ut är passformen. Om du köper i butik, fokusera på passformen över axlarna eftersom att ändra på bröst och midja är ett relativt enkelt jobb enligt skräddaren.

”Var försiktig med att bära en trendig kostym såvida du inte strävar efter en trendig look eftersom kostymen isolerat kan se ut som en nyhet”

Klassiskt är bäst och mest användbart – mörk, tvåknapps, enkelknäppt, måttlig i detaljer.

”Det är inte tråkigt. En kostym är en uniform. Tanken är att tänka på den här kostymen som en grund för att bygga olika idéer om individualitet runt. Det är hur du bär den, inte etiketten inuti, som imponerar.”

2. Investera klokt i en klocka

Investera klokt i en klocka

”En klocka är som ett konstverk”

”Välj den för att du älskar den, inte för att du tror att det kan vara en bra investering. Klockor är personliga, det markerar din passage genom tiden. Men man måste också vara praktisk.”

Estetiska, funktionella, robusta sportmodeller passar till allt och tål de hårda stötarna av vardagsbruk. Ändå måste en klocka fortfarande passa dig. Det ska kännas bekvämt och vara rätt vad gäller storlek och djup även i förhållande till din handled – 40 mm anses vara ”Goldilocks”-storleken.

3. Var inte rädd för färg

Var inte rädd för färg

Oavsett om det är fritidskläder eller mer strikta kläder, njut av lite färg.

”De flesta män är normalt rädda för det – de skräms av allt som inte är marinblått eller grått”

”Men färg kan också vara tidlös.”

En grön kostym, till exempel, kan se bra ut, men rosa, senap och ljusare blå nyanser är mångsidiga året-runt nyanser som lyfter hela din outfit.

Men när det kommer till färg är mindre fortfarande mer:

”Du behöver bara lite av det, i ett plagg.”

4. Bär i dina jeans tills de är dina

Bär dina jeans tills de är dina

Den genom tiderna mest användbara skärningen av världens populäraste plagg, är ”slim-tapered”. De är bredare i låret, så det är bekvämt, men smalt, så det fungerar med antingen klassiska skor eller sneakers.

”Det är den bästa året runt, bär-med-allt, klä upp eller ner stil.”

De kloka kommer att bära mörk, rå denim också.

”Hela nöjet med denim är att det åldras med hur du bär det. Varför missa det?”

5. Ta hand om ditt utseende

Ta hand om ditt utseende

Det är den typ av råd din mamma kan ge, men om du har investerat pengar och tänkt på dina kläder, ta väl hand om det du köper. Använd trägalgar för skjortor och skoblock för dina bästa skor; få din kostym kemtvättad och pressad; tvätta dina kläder regelbundet och, helst, torktumla dem inte (det kan försämra tyget); och putsa dina skor. Likaså är det inte bara skinnet på din skinnjacka du behöver ta hand om, detsamma gäller den du bär varje dag. Upprätta en enkel, men inte mindre solid, skötselregim, borsta håret och klipp naglarna. Djävulen bor trots allt i detaljerna.

6. Håll dina underkläder enkla

Håll dina underkläder enkla

Stil är inte bara vad alla andra kan se. När det kommer till herrunderkläder finns det två regler att följa. För det första är tryck inte för vuxna män – ”dina underkläder är inte platsen att uttrycka din ”personlighet”. Och för det andra, märkesunderkläder saknar sofistikering.

”Av alla ställen där du kan ha förtroendet av att inte bära varumärke, bör dina underkläder vara det främsta”.

Den stil som har stått sig bäst genom tiderna är förstås boxershorts i bomull, troligen för att (som är fallet med linne) de tål upprepad tvätt, andas bra och är sköna mot huden.

7. Spendera pengar på skor

Spendera pengar på skor

”Tidlöshet handlar om enkel design och desto mer när det gäller skor”.

Färgen, mönstret, sulan – du vill inte ha det kinkigt. Allt som är trendigt kan se bra ut nu, men kommer att se konstigt ut väldigt snabbt. Kvalitetsskor – är den typ av investering som bör hålla i 15 år eller mer. Satsa på klassiska stilar som brogues, loafers eller en vanlig, mörk Derby med fem öglor på en läst med rund tå, men glöm inte att hitta kvalitetssockor också.

”Det är formen på tån som verkligen räknas – och rund tå går aldrig ur modet”.

Det är spetsiga tår eller fyrkantiga tår som ser uppenbart opraktiska ut. Ingen har fötter formade så.

8. Håll accessoarer till ett minimum

Håll accessoarer till ett minimum

Accessoarer som slipsar och näsdukar ger klassiska kläder individualitet, men var försiktig med hur du använder dem.

”Det är bäst att harmonisera dem med vad du har på dig genom att välja en färg eller två. Eller till och med att undvika dem helt och hållet. Vad du inte vill är att matcha dem.”

När det kommer till att kombinera skjorta och slips, bär din slips eller ficknäsduk i en mörkare nyans än din kavaj. Och överdriv inte heller accessoarerna– om du är osäker, tänk på att ”less is more” och ta bort ett element.

”Du siktar på en känsla av nonchalans,. Du behöver bara en intressant ide.”

9. Känn dig själv

Känn dig själv

Det finns få saker som är mindre snygga än en man som är klädd som han tycker att han borde klä sig snarare än i vad han verkligen känner passar som den han är. Det finns varningar för det, naturligtvis: det finns inga priser för att klä sig som en rodeoclown om du inte är det. Men vad du än har på dig så måste du äga det. Genuina stilikoner är de som går sin egen väg med ett självförtroende som kommer av att deras kläder är en andra hud, inte en kostym.

10. Klä dig för miljön

Klä dig för miljön

Stil handlar inte bara om självuttryck; det handlar också om att vara klädd på rätt sätt för din miljö. Se kläder som koder: du behöver rätt kombination för att arbeta med den miljö du befinner dig i – och det är oavsett om det är en formell middag eller en lat söndag på puben. Den värsta stilen är en som är malplacerad. Är detta en sorts överensstämmelse? Nej, som ett av Tom Fords ofta citerade modecitat förklarar, det är ett tecken på respekt för andra. Och om att känna sig bekväm i sig själv. Om du är osäker, överklä dig inte.

11. Snåla inte med glasögon

Snåla inte med glasögon

Investera tid på att hitta rätt glasögon för dig.

”Människor ägnar i genomsnitt sju minuter åt att välja ett par som kommer att definiera dem under de kommande tre eller fler åren”.

Dåligt val och dålig passform är anledningen till att så många människor lär sig att hata sina glasögon. Köp dem du mår bra av, med hänsyn till din ansiktsform men med tanke på den översta linjen på bågarnas relation till din ögonbrynsform – kombinera rak med rak, böjd med böjd – och din frisyr. Köp klokt också, det är ingen idé att köpa billiga bågar och lägga pengar på dyra glas eftersom bågarna kommer att se slitna ut snart nog ändå.

12. Välj mångsidiga ytterkläder

Välj mångsidiga ytterkläder

Frestelsen kan vara att bära en klassisk stil, men moderna tekniska tyger i mörkare nyanser och lätta snitt gör rockar till vad de ska vara – lätta och andas men också ordentligt skyddande.

Förändringar i säsongsvariationer, klimatet och köpvanor gör att tunga yllerockar verkar ohållbara nu. Tänk istället på en ytterrock som ditt sista lager – en du kan bära med så mycket eller så lite under som krävs. En jacka med fält eller bomberjacka är en bra allroundjacka men om du behöver klä upp dig, satsa på en kort ytterrock.

13. Köp en Smoking, hyr aldrig

Köp en Smoking, hyr aldrig

Det kan vara sällsynta tillfällen för högtidlig påklädning, men de är desto mer krävande för det. Så även om det känns som en extravagans, är det mer meningsfullt att äga en smoking som passar dig istället för att hyra en. När man hyr finns alltid risken att bäraren ser nästan barnslig ut när han är klädd i en överdimensionerad smoking. Köp en så klassisk smoking som möjligt: ​​i midnattsblått, enkelknäppt, med satinslag och byxsömmar. Och det är självklart att du ska lära dig att knyta en fluga själv.

14. Håll dig till klassikerna med skjortor

Håll dig till klassikerna med skjortor

Det låter dumt, men vilken herrskjorta som helst kan göras dyr om den är välpressad. Trots det gäller det att vara noggrann med detaljerna. Så en mittlinje, rekommenderas: undvik djärva stilar om du inte tror att du kan bära det, och välj en krage som fungerar med eller utan slips, och som alltid sitter ordentligt under en kavaj.

15. Vet när du ska bryta mot reglerna

Vet när du ska bryta mot reglerna

Vet när du ska följa klädkoder som svart slips och vet när du ska bryta dem. Vissa regler finns där av en bra anledning, vanligtvis för att tillfället kräver det eller att någon högre auktoritet – din chef kanske – förväntar sig det. Men som alltid när det gäller regler, det finns alltid anledningar att bryta med dem. Det är trots allt så hur stilen avancerar, lite i taget.

”Njut av friheten och gör misstag.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *