Blogg

10 tips för att välja rätt skor

Skor

För vissa människor är skor en passion. Men för de flesta är de bara en vardagsvara. Vilken kategori tror du att du tillhör? Beroende på vad du svarar kan man faktiskt dra en slutsats om de skor du väljer.

För dem som älskar skor spelar deras utseende, stilighet och exklusivitet den viktigaste rollen. Den andra kategorin människor väljer vanligtvis ett bekvämt par eller något som de tror är bra för dem.

Ändå är sådana kriterier för val inte det enda. Ett perfekt par måste passa dina fötter. Därför bör du använda några mer specifika kriterier när du letar efter rätt skor.

Gå snyggt i höga klackar

10 tips för att välja rätt skor

Saker att tänka på innan ett köp

Valet av skor börjar inte i skoaffären. Hur kommer det sig? Allt är enkelt.

Låt oss se vilka parametrar du bör tänka på innan du köper ett nytt par:

  • Syftet du ska använda skor till. Att gå är inte det enda svaret. Det finns dussintals skor för olika behov: atletiska skor, fritidsskor, klänningskor, stövlar. Du kan inte använda ett par för alla ändamål.
  • Materialet skorna är gjorda av. Läder, textilier, PU-läder, gummi: olika material har olika egenskaper. Klädskor kommer att se perfekta ut i läder, medan ett avslappnat par kan lägga till din stil på grund av de textilmaterial som används.
  • Priset. Bra skor kostar bra pengar. Ändå kan du hitta ett kvalitetspar till ett rimligt pris.

Saker att tänka på innan ett köp

Passar de?

Att välja skor gör man inte på en minut. Var redo att spendera lite tid i skoaffären och prova många skor. Vill du inte lägga en timme på att välja ett nytt par?

Vi har några tips som hjälper dig hitta din perfekta match snabbt:

  • Välj alltid din storlek. Oavsett storlek som står på skorna, välj de som passar din fotlängd. Om din vanliga storlek är 38 betyder det inte att du inte kommer att kunna känna dig bekväm i ett par i storlek 37 eller 39 från andra tillverkare. Det ska finnas tillräckligt med utrymme mellan din längsta tåspets och skospetsen. För att kontrollera det, försök att sätta pekfingret mellan hälen och skon bakåt. Om det finns tillräckligt med utrymme för det, är det en perfekt längd. För stora skor är också dåliga eftersom de inte stöder dina fötter vilket orsakar obehag.
  • Skorna kommer inte att expandera. Problemet för vissa människor, särskilt kvinnor, är att de hoppas att deras skor ska bli mer bekväma med tiden. De kommer inte! Att ha bra skor är som att ha strumpor. Du känner dem inte på.
  • Prova båda skorna. Vi slår vad om att några av er kan komma ihåg att de tog på sig nya skor och insåg att en av dem var för liten? Det beror på att vissa människor har en fot längre än den andra. Att prova båda skorna kommer att förhindra sådana obehagliga överraskningar.
  • Ta hänsyn till dina fötters egenheter. Låga eller höga fotvalv är en annan sak att tänka på när du köper skor. Ett ”vått test” kan hjälpa dig att bestämma din typ. Lämna ett vått fotavtryck på ett papper och kontrollera det. Ser du hela sulan eller en liten kurva har du låga valv. Skor med fotvalvsstöd passar dig bäst. Om du har höga fotvalv, se till att du inte känner press på ovansidan.
  • Bredden spelar också roll. Din sula och tår ska kännas bekväma i skorna. Se till att det finns tillräckligt med utrymme för dig att vicka på tårna.
  • Handla efter jobbet. Varför är det så viktigt? Dina ben svullnar efter en lång dag. Således kan de bli längre och bredare i slutet av dagen. Att välja skor vid den här tiden garanterar att du kommer att känna dig bekväm att bära dem hela dagen.
  • Prova skorna på det sätt du ska ha dem på. Om du köper atletiska skor, prova dem med strumpor eller inlägg som du vanligtvis använder. Det låter dig förstå om du känner dig bekväm med att bära dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *