Blogg

Hur man blir snyggare

En guide till att köpa mindre, shoppa bättre och förvandla ditt utseende i processen

De senaste två åren har visat sig vara en mycket unik tidsperiod för oss alla. Mycket av våra liv – från var vi arbetar och hur vi semestrar till vem vi kan se och vad vi får göra – har förändrats enormt. Inom detta, mindre viktigt men lika drastiskt, har vår inställning till vad vi bär varje dag också stått inför en förändring.

Oavsett om du har bott i dina loungekläder eller har handlat online mer än någonsin tidigare, har det skett många förändringar i vår inställning till mode i år. Men vad som är positivt med att ha mer tid hemma för oss själva är att vi har haft möjlighet att utvärdera vad vi verkligen behöver i våra garderober – och ett nytt år är den perfekta tiden att ta reda på vad som ska stanna och vad som ska bort.

Från att hålla fast vid gamla kläder som aldrig blir använda till panikköpande av plagg som inte kommer att bäras mer än en gång, vi är alla skyldiga till att fatta mindre än förnuftiga beslut när det kommer till våra garderober. Men, det behöver inte vara så.

Här bryter vi ner 15 garderobslösningar att ta till så att du kan skapa utrymme, spara pengar och se bättre ut än du någonsin gjort!

1. Köp inte något för bara ett tillfälle

Köp inte något för bara ett tillfälle

Vi är alla skyldiga till det. Ett bröllop, en födelsedagsfest, en fredagskväll, en återföreningsmiddag med gamla vänner. Att gå ut på något spännande betyder att vi oundvikligen känner att vi behöver något speciellt – och därför något nytt – att bära. Men oftare, än inte, hur mycket vi än gillar det vi köper, blir det sällan att vi bär det mer än en gång.

Istället för att köpa något specifikt för vissa evenemang, försök att ha några snyggare plagg i din garderob som är mer mångsidiga. Om du går in för något enkelt och mer klassiskt, snarare än trendstyrt, kommer du att kunna bära det om och om igen. Med smarta accessoarer kommer det aldrig att kännas som samma look.

2. Köp eller behåll inte något som inte passar

Köp eller behåll inte något som inte passar

Det är inte ovanligt att hålla fast vid kläder som inte längre passar dig i hopp om att de kommer att göra det igen en dag. Det är inte heller ovanligt att köpa något i en storlek för liten som ett incitament för att gå ner i vikt eller för att det finns på rea och de inte har din vanliga storlek. Men att hålla fast vid dessa saker – som du inte kan bära fysiskt – är en av de värsta sakerna du kan göra om du försöker minska storleken på din garderob. Var realistisk och ärlig mot dig själv. Om det inte passar dig är det dags att sälja eller ge bort det.

3. Köp eller behåll inte något som inte är din stil

Köp eller behåll inte något som inte är din stil

Förutom att hålla fast vid saker som inte passar oss, behåller många av oss kläder som vi vet inte alls är vår stil. Ofta har vi köpt något på ett infall för att det är en stor trend eller för att vi såg någon annan bära det och tyckte att det såg fantastiskt ut – men eftersom det bara inte passar oss har vi faktiskt aldrig tagit ut det ur skåpet. Om ett plagg inte får dig att känna dig trygg och bekväm, har det ingen plats i ditt liv.

4. Köp inte något bara för att det är ett fynd

Köp inte något bara för att det är ett fynd

Det är lätt att bli överväldigad av en stor rabatt, och du bör göra det mesta av enorma rabatter – särskilt när det kommer till investeringsdesign – men bara om de kläderna är något som du verkligen behöver lägga till i din arsenal. Köp aldrig något bara för att det är en bra affär. Oavsett hur prisvärt det var, om du aldrig bär det är det ett totalt slöseri med pengar.

5. När du köper något, gör av med något annat

När du köper något, gör av med något annat

Ett utmärkt sätt att hålla din garderob i en rimlig storlek är att använda en-in-en-ut-policy: varje gång du lägger till något nytt, ta ut en sak (och sälj det eller ge bort det till välgörenhet). Det kommer inte bara att hålla dina galgar och hyllor från att svämma över, det betyder också att du måste vara mycket mer säker på vad du köper. Du kommer aldrig att köpa något om du inte älskar det, med vetskapen om att du kommer att förlora något annat du älskar från din garderob.

6. Byt kläder med dina snyggaste vänner

Byt kläder med dina snyggaste vänner

Ett bra sätt att hålla din garderob fräsch är att byta kläder med vänner. Använd din en-in, en-ut-policy genom att göra dig av med något som du inte har burit på flera månader och byta ut det mot ett plagg som din vän har tröttnat på att bära (men som du alltid har haft ett öga på). Oavsett om du är värd för klädbytesfester med en stor grupp eller bara har ett avtal med en vän, är byte av kläder ett bra sätt att ha en spännande garderob utan att spendera några pengar eller göra någon ytterligare skada på miljön.

7. Gå inte på extravaganta shoppingrundor

Gå inte på extravaganta shoppingrundor

Ofta fastnar vi i gamla hjulspår, känner att vi hatar allt i våra garderober och inte har något att ha på oss. När detta händer, oftare än inte, går vi på en stor shoppingrunda och det slutar med att vi spenderar enorma summor pengar på just dessa trendiga plagg som slutar sitt liv i våra garderober, för att aldrig bäras. Låt det inte gå till denna punkt. Håll istället året runt utkik efter kläder som du älskar och notera de saker du saknar när du inser det. Se det som en konstant och utvecklande process, snarare än att gå tillbaka till ruta ett varannan månad. Att tillåta dig själv att köpa ett riktigt snyggt plagg varje månad, snarare än att ha två stora shoppingrundor per år, kommer sannolikt att resultera i mycket bättre genomtänkta beslut och som ett resultat, en mycket snyggare garderob.

8. Gör ett försök att upptäcka nya varumärken

Gör ett försök att upptäcka nya varumärken

En annan anledning till att vi fastnar i gamla hjulspår är att vi blir fästa vid, och bekväma med vissa butiker. Det är fantastiskt att ha dina kärnfavoriter som du litar på och som du vet håller bra, men det finns alltid så många nya, fantastiska varumärken på marknaden som väntar på att bli upptäckta. Från exklusiva designermärken till mer prisvärda mellanklassmärken, fortsätt att utforska året runt. Du kommer att få några riktigt speciella, snygga fynd (som – bonus – ingen annan har).

9. Ta några svåra beslut

Ta några svåra beslut

Ingen gillar att slänga saker. Att skiljas från ett klädesplagg innebär ibland att släppa minnen, vilket kan vara riktigt svårt att göra. Det finns dock ingen anledning att hålla fast vid allt du någonsin har älskat, särskilt om det är något du inte har burit på decennier. Om du verkligen inte orkar skiljas från något, pröva det och se hur många gånger du bär det under de kommande sex månaderna.

10. Skapa en uniform

Skapa en uniform

En av de stora missuppfattningarna om att vara snygg är att du aldrig ska köpa något som liknar det du redan äger. Naturligtvis siktar ingen på att ha en hel garderob som bara består av 15 marinblå jumprar och 10 identiska par svarta jeans. Var dock inte rädd för att få ut det mesta av kunskapen om vad som passar dig. Alla de snyggaste kvinnorna i världen har sin egen uniform – de håller det enkelt, de vet vad de ser bra ut i och de håller fast vid denna formel när de väljer nya plagg.

11. Känn din garderob utan och innan

Känn din garderob utan och innan

Det låter självklart, men det är lätt att glömma vad som finns i våra garderober – och för många av oss kommer det att finnas fantastiska föremål gömda längst in som inte har sett dagens ljus på flera år, eller som kommer att ha glömts bort under Covid. Så innan du går vidare och köper något nytt, se till att du redan har en mycket tydlig uppfattning om vad som finns i din garderob. Om du gör en röjning kommer du att veta vad som finns där och detta kommer att förhindra att du av misstag köper saker du inte behöver.

12. Investera i det du redan äger

Investera i det du redan äger

Så många av oss gör oss skyldiga till att slänga kläder så fort de är lite skadade, men bara för att något är lite slitet betyder det inte att det måste kasseras. Investera i de kläder som du redan har i din garderob genom att veta var du kan få saker fixade i ditt närområde, från en fantastisk sömmerska till sko- och handväskreparatörer. Det är värt att spendera lite pengar på att få saker fixade istället för att köpa samma sak gång på gång.

13. Omfamna uthyrningsmode

Omfamna uthyrningsmode

Tack vare en ökad medvetenhet om hållbarhet har det aldrig varit lättare att hyra kläder, med en enorm ökning av antalet tillgängliga modeuthyrningsföretag. Att hyra istället för att köpa är ett bra sätt att skaffa sig en snyggare garderob av flera anledningar. För det första kan du ofta känna att du har på dig något nytt, vilket är bra för de speciella tillfällen, som bröllop eller fester, där du kanske tidigare har köpt en engångsoutfit. En annan fördel är att du kan vara lite mer äventyrlig med det du provar – du kan kliva ur din stils komfortzon och hitta fantastiska plagg som skulle ha varit för rädda att köpa.

14. Om du inte är säker, prova galgetricket

Om du inte är säker, prova galgetricket

I början av säsongen, placera alla dina galgar åt samma håll. Varje gång du bär ett plagg, vänd hängaren åt andra hållet. Mycket snabbt under säsongen kommer du att se vad du har på dig och vad du inte använder. Kvinnor bär vanligtvis bara 40 till 60 procent av sin garderob, enligt experter som är hängivna detta galgetrick.

15. Underskatta inte kraften av en basgarderob

Underskatta inte kraften av en basgarderob

För att vara riktigt snygg krävs inte en enorm budget eller tre klädkammare fyllda med märkeskläder – du behöver inte mycket för att se bra ut. Vad du dock behöver är att fatta bra, förnuftiga beslut. Köp det du behöver, köp det som får dig att må bra och håll dig till ingenting mer. Och ta hand om dina kläder. Du kan göra det med dessa 15 regler.

Tänk bara på utrymmet du sparar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *