Blogg

Hur man klär sig för att imponera

Det finns en mängd olika tillfällen där du skulle vilja klä dig för att imponera, oavsett om det är på en anställningsintervju, på en första dejt eller på kvällsgalan. Lyckligtvis finns det sätt att göra det lättare för dig!

Klä sig för en intervju

1. Undersök företagets ”klädkod”

Klä sig för en intervju

Att ta reda på vad de anställda på företaget har på sig innan din anställningsintervju visar att du har undersökt jobbet. Det kommer också att få dig att se ut som om du passar in i arbetsmiljön.

Du kan kolla med personalavdelningen. De kan meddela dig om det finns en klädkod och om det inte finns fråga dem vad folk brukar ha på sig på jobbet.

En av de bästa sakerna du kan göra är att träffa en anställd från företaget. Du kan då få en känsla av arbetsmiljön och inte bara vad folk har på sig. Det kommer att ge dig ett försprång när du är på intervjun.

2. Bär något konservativt

Bär något konservativt

Du vill visa att du tar anställningsintervjun på allvar. Även om arbetsplatsen tenderar mot jeans och t-shirts vill man ändå klä upp sig. Du behöver inte bära kostym, men bör gå in för något konservativt.

Till exempel: om du intervjuas för ett kontorsjobb bör du förmodligen klä upp dig i en byxdräkt eller kostym.

Om du intervjuas för något lite mer ovanligt, bär något lite snyggare än du normalt skulle göra.

Till exempel: om du är en kvinna som intervjuas för ett jobb på ett kafé, bär en kjol och en snygg topp (som en tröja); om du är kille kan du ha på dig ett par snygga byxor och en tröja eller skjorta.

3. Bär något som får dig att känna dig trygg

Bär något som får dig att känna dig trygg

Det är viktigt att du stärker ditt självförtroende när du ska på en intervju eftersom det kommer att få dig att framstå bättre i intervjun. Se självklart till att hitta en balans mellan något som får dig att känna dig trygg och det som ser professionellt ut.

Kontrollera att du inte behöver justera dina kläder (som att dra i kjolen etc.) och att dina kläder inte åker upp på ett olämpligt sätt när du sätter dig ner.

Du bör definitivt ha burit den här outfiten förut, om så bara för att bli bekväm i den. Att bära den för första gången när du går för att bli intervjuad kommer att innebära att du kommer att känna dig, och se illa till mods.

4. Se till att dina skor matchar klädseln

Se till att dina skor matchar klädseln

Även om din intervjuare kanske inte märker om dina skor fungerar med klädseln, kommer de definitivt att märka om skorna ser malplacerade eller smutsiga ut. Se till att dina skor är rengjorda och putsade och matchar det du har på dig.

Skor som är repiga eller smutsiga är definitivt inte det rätta. Du vill också se till att dina skor inte är enormt obekväma, eftersom det kommer att leda till obehag under intervjun.

För kvinnor är några bra idéer för intervjuskor ”power flats” (något rent och proffsigt, inget glittrigt eller trendigt), eller låga, bekväma klackar. Du vill inte ha klackar som får dig att stå högt över alla andra eller som du skulle ha på dig för en utekväll på klubbar. Det får dig att se oansvarig ut.

Män bör välja ett par loafers eller kostymskor som sina intervjuskor. Se så klart till att de inte ser tråkiga ut och att de är rena och matchar det du har på dig (inte brunt med svart till exempel).

5. Se till att du är snyggt preparerad

Se till att du är snyggt preparerad

När du ser ut som om du precis har ramlat ur sängen, eller inte har tvättat dig på över en vecka, signalerar du till intervjuaren att du är slarvig (även om du inte är det).

Grooming visar att du bryr dig om ditt professionella utseende, vilket säger till intervjuaren att du kommer att bry dig om hur du framstår som medlem i deras organisation.

Se till att ditt hår och smink är lämpligt för företaget. Det är bäst för en intervju att hålla den subtil. Släng inte på en massa smink (den ”naturliga” looken är bäst, såvida det inte är för en intervju i en sminkbutik). Se till att ditt hår ser rent och snyggt ut, fixa till det så mycket som möjligt.

6. Ha minst två olika outfits

Ha minst två olika outfits

Det här är något som många glömmer att tänka på. Du kan bli kallad tillbaka för en andra intervju och du vill inte behöva bära samma outfit. Även om basen är densamma för båda outfits, vill du skilja dem från varandra.

Du kan till exempel bära samma svarta byxor och klänningsskor, men en annan skjorta och slips.

Klä sig för en dejt

1. Klä dig för tillfället

Klä sig för en dejt

Det finns ingen ”klädsel som passar alla” tyvärr. Du måste överväga vad du gör vid den första dejten. Vad du kan ha på dig till middag på en snygg restaurang kommer att vara helt annorlunda mot vad du kan ha på dig för en vandring och picknick.

För män, om det är en mer avslappnad dejt (att gå ute för en kaffe eller något  sådant) kan du bära rena jeans som är i gott skick (inga hål) och en snygg skjorta eller tröja. För ett mer formellt tillfälle kan du bära byxor i svart eller kol och en skjorta. Du kan också lägga till en slips eller väst.

För kvinnor skulle bra vardagligare dejtkläder vara dina snyggaste jeans och en snygg skjorta, eller en kjol och en snygg tröja. För en mer formell dejt kanske du bär en snygg, svart klänning, med fina skor och lite smycken. Det är bra att kolla den mer formella platsen för att se vad deras klädkod är så att du inte klär dig över eller under.

2. Bär något du känner dig bekväm i

Bär något du känner dig bekväm i

Nej, det betyder inte att du ska ha på dig din tråkigaste t-shirt och träningsbyxor. Du försöker imponera på din dejt. Vad det betyder är att du bär kläder som du känner dig bekväm i, för om du inte gör det kommer ditt obehag att översättas till din dejt.

Undvik att bära något du aldrig har burit förut, speciellt om det är en ny trend du testar. Det kan sluta med att du fixar med din klänning hela kvällen, eller verkligen önskar att du inte hade burit de där nya skorna.

Det är en bra idé att bära något som du normalt skulle ha på dig (även om det är lite klädsammare än vanligt) så din dejt inte förväntar sig att du ska fortsätta bära något som inte är du, om ni dejtar ett tag.

3. Smickra dina bästa egenskaper

Smickra dina bästa egenskaper

Det här kan tyckas vara en självklarhet, men det är väldigt viktigt. Du vill vara säker på att din dejt ser de bästa delarna av dig. Dina kläder ska dölja och förbättra. Om du behöver det, så ta hjälp av en vän.

Dina bästa egenskaper kan vara dina ögon, i så fall kan du vilja ha på dig något för att få dem att framträda.

Till exempel: om du har vackra gröna ögon, bär en tröja i samma nyans för att göra dem ännu mer uppenbara.

Det är en bra idé att hålla sig till en sak, snarare än att försöka visa upp alla dina tillgångar.

Till exempel: du kan bära en kjol som visar upp dina vackra ben samtidigt som du bär en tröja ovanpå för att täcka över bröstet.

4. Förbättra din normala stil

Förbättra din normala stil

Det är viktigt att du inte helt ändrar din stil när du ska på dejt och vill imponera. Du kommer att skapa förväntningar som det kommer att bli svårt att uppfylla, vilket kommer att göra den andra personen besviken och i slutändan kan det skada dig.

Till exempel: om din typiska outfit är jeans och en t-shirt, kommer du att vilja bära något i den stilen. Satsa på en långärmad skjorta, eller en tröja och se till att byxorna du väljer (även om det är jeans) är hålfria och sitter bra.

Uppenbarligen gäller detta inte för mer formella tillfällen eftersom de flesta inte vanligtvis klär sig som de klär upp sig för ett formellt tillfälle. Ändå så vill du även då bevara din naturliga stil (så använd inte höga klackar om du till exempel aldrig använder skor med klackar).

5. Undvik några outfitmisstag

Undvik några outfitmisstag

Det finns vissa saker du helt enkelt inte borde göra när du försöker imponera på någon på en dejt. Att undvika dessa saker kommer att göra mycket intryck på din dejt.

Kakis är ett stort nej. De är perfekta för dagligt bruk, men de verkar helt enkelt inte tillräckligt uppklätt för att imponera på din dejt.

Flip-flops är för avslappnade för en dejt och de kommer inte att imponera. Sandaler är bra om det är varmt, eller om du ska ha en dejt på stranden, men glöm bort flip-flops.

För mycket doft kommer inte att ge dig några fördelar, vare sig det är parfym, cologne eller kroppsspray. Ett par spritsar är egentligen allt du behöver. Du försöker inte överväldiga din dejt med doft.

Klä dig för ett högtidligt tillfälle

1. Ta reda på hur formellt evenemanget är

Klä dig för ett högtidligt tillfälle

Det finns massor av olika terminologi för formella tillfällen och du måste veta var evenemanget hålls för att veta hur du ska klä dig. Kolla med festarrangörerna, för att vara överklädd kommer vanligtvis inte att imponera på folk.

Formella och semiformella är ganska olika. För ett mer formellt tillfälle skulle du behöva bära en smoking medan semi-formella skulle tillåta en mörk kostym istället.

En händelse som är på natten kommer att vara annorlunda än en händelse som hålls under dagtid.

Till exempel: om det är en semi-formell tillställning under dagtid så fungerar cocktailklänningar, eller en ljus kombination av kostym och slips kommer att vara vad du skulle bära.

2. Bekanta dig med de olika termerna

Bekanta dig med de olika termerna

Det finns en mängd olika formella och semi-formella tillfällen där du behöver veta vad den bästa outfiten kan vara, om du vill imponera. Kvällsdrinkar, fester, bröllop, till och med födelsedagar kan vara en formell händelse!

Formella evenemang kräver att män har en komplett kostym. Det betyder skjorta, slips och manschettknappar. Några av de trendigare städerna har formella evenemang där det är tillåtet att komma iklädd kostym, utan slips. För kvinnor kan formella evenemang vara lite mer vaga. Du kan bära en cocktailklänning, en snygg kostym eller en heltäckande aftonklänning.

Svart middagskostym för män betyder svart smoking, svarta byxor med två satinsömmar på utsidan av benen, en vit fluga, med svarta eller guldiga utslagslänkar och nitar. Återigen, för kvinnor kan det variera det mellan cocktailklänning, kostym eller aftonklänning.

Ett cocktailparty (som ett drinkparty tidigt på kvällen) betyder för män en mörk kostym. Eftersom detta är mindre formellt har du mer utrymme för kreativitet (olika färgade skjortor och slipsar och så vidare). För kvinnor betyder det cocktailklänningar (dessa är mindre formella än fullängds aftonklänningar).

3. Ha rätt skor

Ha rätt skor

Du vill att dina skor ska passa till din klädsel och för att förbättra din outfit. Lyckligtvis för formella tillfällen – till skillnad från till exempel intervjuer – är det här du kan använda de mer spännande och roliga typerna av skor.

Klackskor är alltid lämpliga för de flesta klädtillfällen, så länge du kan gå i dem. Skor som är glittriga kan vara väldigt roliga och ge dig lite gnister.

Vid de flesta formella tillfällen är kostymskor för killar ett måste. Se till att de inte är repade eller smutsiga och att de passar till din outfit.

4. Variera med accessoarer

Variera med accessoarer

Accessoarer är till för att liva upp och individualisera din outfit. Se dock till att du inte överbelastar din outfit. Den rätta balansen är olika för alla och för olika tillfällen, men du måste undvika för många accessoarer .

Plånböcker och smycken kan vara bra komplement till din outfit. Se till att de matchar det du har på dig.

Till exempel: om du bär en röd klänning kan du matcha den med guldsmycken och en guldväska, eller svarta smycken och en svart väska och så vidare.

Smink kan också förbättra en outfit. För kvälls- eller högtidskläder kanske du vill prova något lite mer dramatiskt än den typiska ”smokey eye” eller den naturliga sminkningen.

Manschettknappar och slipsnålar kan vara bra komplement till en mans outfit. Om du har en dejt, försök att matcha deras färgschema med dina accessoarer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *