Hur man bär en klocka

Vi vet att det krävs mycket forskning och eftertanke att ta steget till den första klockan. Det finns alltid pris att ta hänsyn till och, naturligtvis, stil. Det viktigaste är dock att du vet hur du bär en klocka på rätt sätt. Kanske är du ute efter en ny klocka eller så har du precis köpt din första. Här kommer vi att ta upp några av de vanliga frågorna från potentiella och nya klockägare.

Hur ska min klocka sitta?

När det kommer till klockor spelar storleken roll, och du vill vara säker på att din klocka har rätt passform. Detta inkluderar inte bara klockfodralet utan även armbandet eller remmen. Din klocka slits för hårt om den lämnar avtryck på huden, och den är för lös om du får plats med flera fingrar under bandet och den glider runt på handleden. Istället bör din klocka vara tillräckligt åtdragen så att den stannar på plats, med bara lite utrymme att röra sig så att din handled kan andas. Om du upptäcker att ditt klockarmband är antingen för stort eller för litet, kan du ta den till en lokal urmakare där de kan ta bort eller lägga till länkar för att ge din klocka rätt passform.

När det gäller placering på handleden vill du inte bära din klocka för lågt. Vanligtvis bör du ha den på spetsen av ulna (benet på handleden som sticker ut). Om du försöker ha din klocka ovanpå eller ovanför det benet, kommer du förmodligen att uppleva lite obehag. Fortfarande inte säker på vilken storlek klocka/armband du behöver innan du köper? Kolla in en praktisk klockstorleksguide och se hur du väljer en fodralstorlek för dig.

Det här är för tight. Remmen kommer att bita sig fast i huden och inte ge din handled något utrymme att andas.
Det här är för tight. Remmen kommer att bita sig fast i huden och inte ge din handled något utrymme att andas.
Det här är för löst. Klockan kommer att glida runt på din arm på ett distraherande sätt.
Det här är för löst. Klockan kommer att glida runt på din arm på ett distraherande sätt.
Det här är helt rätt sätt att bära din klocka
Det här är helt rätt sätt att bära din klocka

Vilken handled ska jag ha min klocka på?

De flesta människor bär vanligtvis sin klocka på handen som inte är deras dominerande hand. Det betyder att om du är högerhänt bär du klockan på din vänstra handled. De flesta urmakare designar klockor för vänster handled eftersom en majoritet av människor är högerhänta. Lägg märke till att klockkronorna i allmänhet är på höger sida av fodralet. För högerhänta gör detta det lättare att dra upp kronan eller använda kronograftryckarna när du är på språng. Men om du är vänsterhänt, kan du titta på några klockor som tillgodoser vänsterhänta.

Ska jag bära min klocka under eller utanför manschetten?

När du står med armarna nere vid din sida ska din ärm eller manschett mestadels täcka din klocka. Men när armen är böjd bör din klocka titta ut ur skjortmanschetten. Viktigast av allt, använd inte din klocka ovanpå din manschett – var inte den där killen!

När ska jag bära min klocka?

Svaret på denna fråga beror på vilken typ av klocka du äger. Till exempel lämpar sig klockor för formella tillfällen, som namnet antyder just för formella tillfällen. Traditionellt har en klädsam klocka en vit urtavla, guldfodral och ett läderband. Den är också mer blygsam i storlek och med minimalistisk stil – Patek Philippe Calatrava är ett perfekt exempel. Men sportmodellernas mångsidighet har ökat och definitionen av en ”dressklocka” har utökats. Som ett resultat är klockor inte längre enbart för trevligare tillfällen.

En snygg klocka drar verkligen ihop en formell outfit. De flesta klockor faller i kategorin ”vardagliga”. Dykarklockor, pilotklockor – you name it. De flesta klockstilar passar för kontoret eller en natt på stan. När det kommer till sportklockor avgör armbandet eller remmen ofta exakt hur avslappnad din klocka ser ut (dvs ett gummiband kommer att vara mycket mer avslappnat än ett metallarmband).

Uppenbarligen finns det inga skrivna regler om hur man bär en klocka. Men det finns definitivt de som är ”förstådda”. Förhoppningsvis svarar detta på alla dina frågor om hur man bär en klocka. Men om du fortfarande känner dig osäker, skriv oss en rad i kommentarerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *