Blogg

11 tips för att klä dig med mer självförtroende

Känner du igen den där känslan du får när du kliver ut i en ny outfit och känner att du kan erövra världen?

Det är modeförtroende

Det är att veta att det du har på dig ser bra ut, och det spelar ingen roll om folk ger dig komplimanger eller inte. Det är en ström av självförtroende, en känsla av styrka och en allomfattande känslighet.

Sanningen är att de flesta människor inte känner den här typen av självförtroende så ofta som de borde – och det finns många anledningar till varför. Kanske har de aldrig fått någon komplimang för att de såg snygga ut tidigare; kanske har de blivit retade för sin vikt eller sitt utseende; kanske saknar de rätt stilkunskaper för att klä sig bra… listan fortsätter och fortsätter. Poängen är att om du känner att din stil saknas, så känner du dig förmodligen inte heller säker.

Istället för att fokusera på hur de kommer till korta, ger många bara upp och nöjer sig med en garderob fylld med illasittande eller omoderna kläder. Men det finns inget hälsosamt med att ge upp något som borde få dig att må bra med dig själv, bara för att det är svårt.

Det är dags att hitta din stil, och det är dags att använda den för att uttrycka ditt bästa jag. Oavsett var du befinner dig i din stilresa är detta ett avgörande steg för att omfamna din identitet, hur du uppfattar dig själv och hur andra ser på dig.

Så vad exakt är stilförtroende? Och hur får man det?

Så vad exakt är stilförtroende

Det första steget är att inse att stilförtroende inte är något du bara är född med. Det är en färdighet som behöver utvecklas, och allt börjar med att ta en titt på hur du klär dig och identifiera de områden där du känner dig totalt osäker.

Stilförtroende är att hitta en personlig stil som får dig att känna dig som ditt bästa jag. Det uppmuntrar dig att ge dig ut i världen, med huvudet högt, och hitta din egen styrka genom din stil.

Modeförtroende gör att du kan kommunicera till världen vem du är och sätta din bästa fot först.

Men ibland prioriteras inte stilförtroende. Stilförtroende har att göra med, ja, din personliga stil, men det har också att göra med ditt förhållande till mode. Och här hoppas vi kunna förbättra den relationen.

Låt mode vara din styrka och superkraft.

Hur ditt mode påverkar dig

Hur ditt mode påverkar dig

Vissa människor kan tycka att det är dumt eller till och med stötande att tro att kläderna du bär kan påverka hur självsäker du är, men det finns massor av forskning där ute som stödjer detta påstående.

Det stämmer definitivt för mig. När jag tar på mig något av mina favoritkläder känner jag att jag kan ta på mig vad som helst i världen; när jag har på mig något som inte känns så bra som det kunde, börjar jag tvivla på mig själv.

Genom att intressera dig mer aktivt för hur du klär dig kan du förbättra din stil, och genom att göra det också öka ditt självförtroende. Inom psykologi kallas detta ”innesluten kognition”, idén att det vi bär påverkar vilka vi är eller hur vi tänker eller agerar. Forskning visar till exempel att män agerar mer aggressivt när de bär kostym, kanske för att de ser sig själva som affärsmän.

Tanken bakom innesluten kognition är ganska enkel: våra kläder kommunicerar meddelanden till vår hjärna och kan antingen öka vårt humör och kognitiva förmåga eller inte.

En kognitionsstudie tittade specifikt på vad en vit labbrock kunde göra med vårt eget självförtroende, kognitiva funktion och förmåga. Att ge en vit labbrock till människor med referensen att det var en ”läkarrock” förbättrade den kognitiva skärpan och förtroendet hos deltagaren. Samma uppsving inträffade inte när rocken gavs till deltagarna som en ”målarrock”.

Stilförtroende har mycket att göra med våra sociala referenser, våra perspektiv och vår inre monolog.

Låt oss titta på hur du kan hitta styrka genom stil och uppnå bättre stilförtroende.

11 steg för att förbättra ditt stilförtroende och känna dig mer självsäker i kläder

1. Agera nu! Klä dig för ditt bästa jag nu

Agera nu! Klä dig för ditt bästa jag nu

Det är verkligen lätt att fastna i den ständiga ”förbättra-sig-själv”-kulturen. Från nyårslöften till rutiner för egenvård, till städning av garderoben, dessa är alla fantastiska saker när de används på rätt sätt, men modern marknadsföring tenderar att förvandla dem till omöjligheter.

Så vi fastnar i den ständiga ”förbättringen” och fixar aldrig grundförhållandena. Vi säger till oss själva om vi bara går ner 10 kg, då tar vi vår garderob på allvar.

Eller, när vi väl fått det nya jobbet, då kan vi ha våra drömmars garderob.

Men att vänta på ett magiskt skifte är inte svaret på att känna sig trygg i sina kläder. Istället, agera nu. Och genom att läsa den här artikeln (och börja implementera den) tar du kontroll över din stil och hur folk uppfattar dig. Så grattis!

2. Gör av med kläder som får dig att känna dig som skit

Gör av med kläder som får dig att känna dig som skit

Det första steget till att klä sig bättre är faktiskt att ha kläder som passar och som får dig att må bra.

Men det är mer än bara varumärke eller siffror på en etikett. Om du har kläder i din garderob som är för tajta eller som inte smickrar dig, gör dig av med dem omedelbart. De bör gå direkt i donationshögen eftersom de främjar ett giftigt förhållande till dina kläder.

Vi har alla de jeansen vi *önskar* att vi kunde klämma oss i. Men det är dags att säga hejdå till dem. Att bära kläder som är för små eller obekväma kommer inte bara att få dig att verka större än du är, utan det kommer också att få dig att känna dig mindre självsäker.

Och om du provade en trend och det bara inte fungerade för dig, släpp den. Låt den trenden gå. Om det inte får dig att må bra, att se bra ut eller ge din garderob ett syfte – då måste du rensa ut det.

3. Separera hur du känner för din kropp och din stil

Separera hur du känner för din kropp och din stil

Hur ser din kroppsuppfattning ut? Även om du inte entydigt lider av kroppsuppfattningsproblem är det lätt att ha en skev syn på dig själv. Och vanligtvis är det för hårt.

Många människor kämpar med sin kroppsuppfattning och kan känna att de skäms över sina kroppar, särskilt när de provar kläder. Men din kroppsuppfattning och dina ”förbättringsmål” måste vara åtskilda från din stil.

Om du klär dig utifrån ett ”jag måste dölja det här” eller ”jag behöver fixa det här”-perspektivet kommer du alltid att känna en känsla av brist när det kommer till stilförtroende.

Medan du borde arbeta med att läka din kroppsuppfattning och förbättra din relation med dig själv, acceptera under tiden att din stil och modeförtroende är en annan sak än din kroppsuppfattning.

Du kan se bra ut i en figursydd klänning även om du har en uppsvälld mage, du kan se bra ut i toppar, oavsett storlek, och du kan hitta lycka i din stil. Arbetar din kropp för att hålla dig vid liv? Bra, då kan du börja omfamna din stil.

4. Identifiera din stiltyp och var ärlig mot dig själv

Identifiera din stiltyp och var ärlig mot dig själv

Nu när du har rensat bort kläderna som inte får dig att känna dig säker i din garderob, är det dags att identifiera vilken typ av stilar som gör dig lyckligast. Är du en klassisk tjej? Kanske lite sexigare eller sportigare? Eller föredrar du trendigt mode?

Det är viktigt att identifiera vilken typ av stil du har innan du går för djupt in i resan till stilförtroende. På det här sättet, om det finns några kläder i garderoben som verkligen inte är för dig eller du inte känner dig säker på, kan de ges bort!

Detta är inte för att begränsa dig, utan snarare för att börja finslipa vilken stil som passar dig. Din stilresa är aldrig ”avslutad”. Istället kommer den att fortsätta att utvecklas och ebba ut med ålder, stilpreferenser och livsstilsmål.

Om du inte har definierat din unika stilpreferens har jag 7 steg som hjälper dig.

5. Kopiera inte andra exakt eller låtsas inte vara någon du inte är

Kopiera inte andra exakt eller låtsas inte vara någon du inte är

Jag vet att jag kommer att få mycket missnöje för detta från människor som tror att mode har regler, och att de genom att köpa exakt vad deras favoritinfluencer bär så har de hittat sin stil.

Men det är löjligt. Det finns ingen annan person på jorden som du och dina stilpreferenser borde vara autentiska för DIG!

När vi kopierar andras mode tenderar det att vara mer rotat i att omfamna vad den personen har i sitt liv. Vi tror genom att härma deras stil kommer vi att få deras självförtroende, deras skönhet eller ett liv värt att leva. Men, det är inte så det fungerar.

I slutändan är det bara att låtsas vara någon du inte är och det kan leda till en avskildhet från din unika självkänsla.

Även om det är ok att titta på andra för inspiration eller inledande stilvägledning eller outfitkombinationer, kommer ett äkta modeförtroende och att känna sig bäst i kläderna man bär att vara rotad i att ta sin egen stilväg. Så ta inspiration och lägg till din egen smak – men kopiera aldrig!

6. Var inte rädd för att utöka din stilhorisont

Var inte rädd för att utöka din stilhorisont

Det här är mer en påminnelse om att bara för att du provade något en gång och inte kände dig säker på det, betyder det inte att den typen av stil inte är för dig. Jag rekommenderar att du provar en trend eller ett nytt föremål på minst 3 olika sätt innan du ger upp det. Och du bör fotografera varje nytt sätt du bär det så att du kan se tillbaka på det och se vilka delar av outfiten som passar bra, och vilka delar som kan förbättras.

Stilförtroende kommer med träning! Och stilutveckling är en del av det. Din stil kommer att växa med dig, och den kommer aldrig att sluta växa. Prova nya trender, lägg till nya plagg i din garderob, eller till och med prova en ny trend för att utöka din stil och ge lite självförtroende till varje ny fas av din stilresa.

Så länge du är dig själv är alla stilar ett rättvist spel!

7. Bli inte för fäst vid trender eller stilar som inte fungerar för dig

Bli inte för fäst vid trender eller stilar som inte fungerar för dig

Jag älskar att testa nya trender, men det betyder också att jag lär mig vilka trender som verkligen passar mig och vilka jag kan låta gå i förtidspension. Det är fantastiskt att ta sig utanför sin modekomfortzon och prova en ny trend eller stil, men klanka inte ner på dig själv om det bara inte är något för dig. (observera – som tidigare nämnts bör du prova trenden på 3 olika sätt innan du överger den helt).

Om du kan göra det, försök att inte fästa dig för mycket vid trender eller kläder som du känner att du misslyckats med. Om något inte fungerar på dig eller inte är din stil – gå vidare och låt det inte påverka din relation med dina kläder! Det kommer alltid att finnas nya saker att prova, se det som en lärorik upplevelse istället för ett ”misslyckande”.

8. Jämför dig inte med andra

Jämför dig inte med andra

Vi vet alla hur det här är. När vi ser andra fantastiska människor som ser fantastiska ut känner vi oss omedelbart osäkra eller ovärdiga att bära det – även om det ser bra ut på oss också! Varför händer detta?

Det är för att vi vill känna tilltro till oss själva och när vi ser andra bära saker som fungerar för dem, vilket kan trigga en känsla av brist hos oss själva.

Men om någon annan ser fantastisk ut i den där outfiten eller den trenden – kanske allt du behöver göra är att justera din! Gör det till ditt eget och äg det du har! Det är det bästa sättet att stoppa jämförelsefällan.

För du kan inte jämföra pommes frites med potatischips. Båda är perfekta salta snacks men helt annorlunda.

9. Titta på stilikoner för mentorskap och inledande inspiration (ingen kopiering!)

Titta på stilikoner för mentorskap och inledande inspiration

Stilförtroende kommer definitivt med övning, men om du hittar en ikon som du älskar och beundrar, ta några anteckningar om kläder de använder, lagertekniker och övergripande stilkategorier.

Var inte rädd för att ta deras outfit och göra den till din egen. Justera den för att passa din kroppstyp, dina bästa tillgångar och din livsstil.

Oroa dig inte för att se perfekt ut eller vara en perfekt match – bara ha kul när du utforskar en ny stilteknik.

Kom ihåg att detta är en övning för att hjälpa dig att begränsa dina stilmål, inte för att återskapa deras stil. Jag är säker på att du har hört att om du äter exakt samma diet som din favoritkändis, betyder det inte att du kommer att få deras kropp. Och din stil är inte annorlunda. Du måste experimentera själv och ta hänsyn till din unika kroppsform och livsstilsbehov.

10. Kom ihåg att du är den hemliga såsen

Kom ihåg att du är den hemliga såsen

Ingen kan vara du bättre än du! Din look är verkligen unik och du bör vara säker på den.

Alla har vi olika kroppstyp och alla har vi olika intressen och smaker.

Så var inte rädd för att experimentera och prova nya saker – även om det kanske är utanför din komfortzon!

Kom bara ihåg att det inte finns någon ”stilregel” inom mode eftersom allas personliga stil är deras egen.

Så var sann mot dig själv, utforska vad som fungerar för dig och kom ihåg att ditt stilförtroende är något som ingen kan ta ifrån dig!

11. Tala vänligt till dig själv och din stil

Tala vänligt till dig själv och din stil

När du tittar dig i spegeln och tänker – ”usch, varför kan jag inte ta bort det?” eller ”Jag önskar att jag hade modet att testa den trenden”.

Varför?

För om du pratar illa med dig själv om din kropp eller din stil, kommer det inte att ta dig någonstans. Om något, så gör det dig bara mer osäker.

Ingen är perfekt – även om de ser ut att kunna följa alla nya trender, så känner den personen sig fortfarande osäker ibland.

Sluta gnälla på dig själv och ge dig själv kredit för att du försökte!

Så, hur hittar du ditt personliga stilförtroende? Hitta de 5 sakerna som får dig att känna dig trygg i dig själv och börja lyfta fram och omfamna dessa egenskaper. Genom att ingjuta en känsla av att du mår bra av hur du ser ut (inte för att någon annan har ansett att du är snygg) utan för att du har bemyndigat dig själv att göra din stil så unik som du är, kommer du att få ett modeförtroende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *