Info

Vad du ska ha på dig för varje tillfälle

Det finns mycket mer i vår klädsel än vi kan föreställa oss. Vår klädsel säger mycket om vilka vi är och det påverkar alla slags intryck. Människor gör snabba bedömningar om oss utifrån kläderna vi bär. De drar slutsatser om vår personlighet utifrån hur vi ser ut. Så om du tror att ”åsikter” inte spelar någon roll, kan ”intryck” verkligen göra det, vilket är anledningen till att ”klä sig” med största säkerhet spelar en viktig roll.

Att klä sig är uppenbarligen en konst, konsten att veta hur vi ska bära oss själva under olika tillfällen vi deltar i. Tillfällena dikterar hur vi ska klä oss för att passa stämningen under händelserna. Att klä sig för alla tillfällen handlar om att respektera tillfället och människorna runt omkring dig. Här nedan presenterar vi en enkel guide till klädkoder för varje tillfälle.

Ett bröllop

Bröllop

Ett bröllop är vanligtvis ett evenemang med svart slips eller vit slips om inte bruden och brudgummen har bestämt sig för att tematisera det till något de älskar.

Kvinnor bör alltid tänka på att undvika de vita klänningarna vid bröllop eftersom färgen vit är bara för bruden. Ta på dig någon av de bästa klänningarna du har. Det klassiska är golvlånga klänningar för bröllop men etikettreglerna är numera lite mjukare, så en knälång klänning går lika bra. Accessoarer efter stämningen på evenemanget.

För män är det alltid rätt att bära en smoking. Men en mörk kostym kan aldrig bli fel vid sådana formella tillställningar, tillsammans med mörka festskor. Välj de färger som passar för tidpunkten och årstid.

Ett cocktailparty

Ett cocktailparty

Ett cocktailparty är till stor del en informell, social sammankomst där man klär sig nästan formellt; så klädkoden för ett cocktailparty är ”dressy-casual”, dvs semi-formell.

Smoking för män och aftonklänningar för kvinnor är det klassiska vid dessa fester. Svart färg ger cocktailpartyns en kvällskänsla, men vilken annan mörk färg som helst kan duga.

För män kan även kostym och slips fungera medan damklädsel är en knälång klänning med lite volang. Det är acceptabelt om din klänning slutar lite över ditt knä, men du bör alltid tänka på att det finns en gräns mellan att vara sexig och att vara vulgär.

En middagsbjudning

En middagsbjudning

Var noggrann med din klädsel om det är en formell middagsbjudning. Det är alltid klokast att fråga värden om råd. Du vill väl inte förolämpa din värd vid deras eget bord? Så överklä dig inte. Du riskerar också att förolämpa dina middagskamrater om du klär ner dig.

Det lönar sig alltid att ta lite tid att ringa till din värd innan du dyker upp vid deras tröskel. Om det är en festlig tillställning, klä upp dig som om du är där för att fira, lite glitter och färg skadar inte.

En affärsmiddag eller en firmafest

En affärsmiddag eller en firmafest

Klä dig inte i en outfit som är för provocerande under affärsmiddagen eller firmafesten. Du vill bli tagen på allvar när det kommer till jobbefordran och att klä dig provocerande vid något av företagets tillställningar kommer aldrig att vara till din fördel. Klädkoden är ”smart-casual”, dvs avslappnad men lämpligt. När det handlar om arbete bör du alltid hålla det professionellt.

Stilguruer föreslår att kvinnor kan bära byxdress, en ledig klänning eller en kjol med en snygg blus till en företagsfest. Män rekommenderas att hålla sig till kostymbyxor, en skjorta med krage och loafers. Se skarp ut, se professionell ut. Det är mantrat.

En anställningsintervju

Ha minst två olika outfits

En anställningsintervju är en av de viktigaste dagarna i ens liv. Du måste göra ett bra första intryck, som för det mesta bestämmer om du får jobbet eller inte. En kostym är standardklädseln för en jobbintervju.

Din klädsel ska återspegla att du är disciplinerad och engagerad, så se snygg ut. Om du känner dig osäker så är det helt acceptabelt att ringa HR-cheferna för att fråga om klädseln. Det visar din respekt för företaget och intresset för jobbet.

En skräddarsydd kostym brukar fortfarande vara standarden för de flesta större företag. Damer bör undvika att bära för mycket smycken, då det är distraherande. En klocka kan räcka bra, för både män och kvinnor visar den att du värdesätter tid. Anta inte att de inte kommer att märka detaljerna, trots allt, du ber dem bokstavligen att bedöma dig.

Ett dop eller någon annan religiös ceremoni

Ett dop eller någon annan religiös ceremoni

Välj en outfit som är lämplig för en religiös ceremoni. Religiösa evenemang tenderar att vara mer konservativa, så det är bättre att dubbelkolla dess konventioner innan du väljer en kränkande klädsel.

Kvinnor rekommenderas att bära en kjol som går under knäet, koftor eller snygga klänningar utan att axeln eller ryggen syns. Håll dig borta från lågskurna eller löst sittande kläder eftersom de kan vara stötande vid sådana ställen.

Men på firanden som ett dop är det viktigt att inte bära något som är för allvarligt, anpassa färgerna för festligheten. Män kan dock alltid bära en kostym.

En begravning

Begravning

Färgen svart är det säkraste valet om du klär dig för en begravning men det är inte obligatoriskt. Händelsens högtidlighet kan förmedlas med andra mörka neutrala färger som marinblått, mörkgrått eller skogsgrönt.

För kvinnor anses en byxdräkt eller en knälång klänning vara lämplig för tillfället. Välj tysta smycken som pärlor. Män kan ta på sig en mörk kostym om den ser strikt ut.

En kväll på teatern, baletten eller operan

En kväll på teatern, baletten eller operan

Det fanns dagar då en kväll på en teater, balett eller opera innebar att klä upp sig för att stoltsera. Män tog på sig sina bästa smokingar, kvinnor tog på sig sina balklänningar med handskar för att komplettera sina män.

Det är dock inte så längre och klär du dig så kommer du förmodligen att vara överklädd för tillfället. Casual outfits, jeans och t-shirts är vanligare klädsel nuförtiden. Det betyder inte att du inte kan klä upp dig för en elegant utekväll. Ta på dig din cocktaildräkt eller välj ett par jeans och t-shirt som du vill.

En första dejt

En första dejt

Första dejten handlar om att ge ett gott intryck. Hemligheten här är att vara dig själv och klä dig avslappnat som du alltid skulle göra. Om du anstränger dig för hårt kommer det säkert inte att gå obemärkt förbi vilket kan vara en nackdel för dig. Det gäller både killar och tjejer.

Män bör bära jeans och skjortor med nödvändiga accessoarer som sammanfattar deras personlighet. Kvinnor behöver vanligtvis inte göra mycket för att imponera på killar, men när det är sagt, se inte för trasig och avslappnad ut. Stylister föreslår att man klär upp sig med ett par snygga jeans och en tröja eller skjorta för att se avslappnad men ändå trendig ut.

Familjeträff, grillparty eller födelsedagsfest

Familjeträff, grillparty eller födelsedagsfest

Det här är familjen, så var avslappnad med dina val och gör dig bekväm. Koden är avslappnad. Vad som helst funkar.

Stylisterna säger:

”Om du är kvinna, bär en solklänning, en kjol eller byxor med en vacker topp till en avslappnad tillställning. Om du är man, bär jeans, med en skjorta eller en pikétröja.”

Den enklaste koden för att klä sig är att klä sig i stort sett efter din fysik, tidpunkt och årstid för att hålla elegansen och komforten vid liv samtidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *